Sfaturi pentru igiena intimă şi confort vaginal

Ce este flora vaginală și ce rol are?

În mod obișnuit, în zona vaginului există un lichid care conţine celule descuamate, glicogen şi bacterii, care poartă numele de floră vaginală.

Flora vaginală este responsabilă de crearea unui mediu acid care împiedică dezvoltarea germenilor patogeni. Mediul acid al vaginului este produs de bacteriile naturale, bune, produse de organism, denumite lactobacili Doderlein. Acest lucru menține protecția fiziologică a vaginului și ajută la prevenirea infecțiilor.

Esența unei vieți intime sănătoase constă tocmai în ECHILIBRUL florei vaginale, adică echilibrul între lactobacili și speciile bacteriene anaerobe care se regăsesc la nivel vaginal. Atunci când intrevine un dezechilibru se pot dezvolta microorganisme patogene care să conducă la infecții și implicit la simptomele lor.

Ce este secreţia vaginală? Există o secreţie vaginală normală?

“Secreție vaginală” este denumirea dată fluidelor biologice conținute sau expulzate din vagin.

Glandele din sfera genitală a femeii secretă o secreţie fiziologică (normală), ce conţine anumiți bacili care au rolul  de a menţine aciditatea vaginală ca principal factor de apărare împotriva infecţiei.

Această secreție apare chiar și la nou-născute, însă dispare la 7-10 zile după naştere.

Ea reapare la pubertate, datorită modificărilor hormonale ce se produc în organismul fetelor de 8-9 ani, modificări ce fac ca glandele cervicale (ale colului) să producă o secreție protectoare, groasă, albă, opacă şi omogenă, neiritantă.

De reținut este faptul că secreția vaginală diferă atât ca aspect cât și cantitativ, în  funcție de momentul ciclului menstrual.

Există secreții vaginale normale după menopauză?

Da, pot exista secreții normale după menopauză. Datorită scăderii secreţiei hormonale şi implicit instalării menopauzei, apare o secreție fiziologică, puţin abundentă, cu un pH alcalin (care nu asigură apărarea împotriva infecţiei) şi care poate deveni patologică fiind un bun mediu de cultură pentru diferiţi germeni.

Când este secreția vaginală modificată?

De regulă, secreția vaginală se modifică atunci când intervin dezechilibre la nivelul ecosistemului vaginal, iar de cele mai multe ori apare și o modificare a secreției: culoarea, mirosul sau consistența par neobișnuite, mai ales dacă sunt însoțite de mâncărime sau senzație de arsură. Acestea sunt semne că poate exista o infecție sau o altă afecțiune.  În acest caz, recomandăm un consult medical.

În ce cazuri apare secreţia patologică?

Leucoreea patologică apare, de obicei, ca simptom în:

- infecţii şi inflamaţii vaginale (Trichomonas, Candida);
– tumori (cancere);
– alergii vulvovaginale (la tampoane, vată, etc);
– dezechilibre neuro-hormonale.

Cum îmi dau seama că secreția este patologică?

Pentru a-ți da seama dacă secreția este patologică îți recomandăm să ţii seama de următoarele aspecte:

- abundență: pătează chilotul
aspectul: lichid, granulos, filant, gras, apos, spumos, brânzos;
culoarea: albă, verzuie, gălbuie, cenuşie, roşiatică;
mirosul: fetid, fad, de mucegai
disconfortul: mâncărime, usturime, durere/jenă (inclusiv la contactul sexual sau la mers);
alte simptome: febră, tulburări la urinare, dureri la mobilizarea uterului, sângerare.

De asemenea, este important şi momentul apariţiei leucoreei:

- după contact sexual;
– după tratamente hormonale sau cu antibiotice;
– după avort;
– după naştere;
– după boli infecțioase sau contagioase.

În cazul în care unul sau mai multe dintre simptomele de mai sus sunt prezente, vă recomandăm să consultați medicul.

Igiena intimă a femeii

Ce înseamnă toaleta intimă?

Igiena intimă a unei femei se află în strânsă legătură cu o toaletă intimă realizată corect și regulat.  Toaleta intimă are, de regulă, două componente, ambele foarte importante și necesare:
– toaleta organelor genitale externe (exteriorul);
toaleta intimă internă (la nivelul vaginului) sau irigația vaginală – se face cu ajutorul unui irigator special conceput și cu o soluție a cărei concentrație de substanță activă poate fi controlată.

Cu ce se poate face toaleta intimă externă?

Toaleta intimă externă se face cu apă şi săpun. Atenţie, pentru că regiunea este foarte sensibilă se preferă un săpun “moale” de foarte bună calitate. De asemenea, pentru că apa cu săpun poate ajunge şi în vagin, care are o aciditate proprie, nu se va folosi un săpun acid.

Cât de des se face o toaleta intimă internă?

Toaleta internă se face mai rar decât cea externă (1-2 ori pe săptămână) pentru a nu modifica mijloacele de apărare proprii ale organismului.
Este recomandată toaleta intimă în special:
– după un tratament local cu ovule, pentru a spăla resturile de ovul;
– după menstruaţie;
– la 7-8 săptămâni după o intervenţie chirurgicală pe col;
– după un contact sexual.

Cu ce se poate efectua toaleta intimă internă?

Toaleta intimă internă se realizează cu soluţii speciale care se găsesc în farmacii și cu un irigator. Se mai poate face cu mâna, protejată de o mănuşa sterilă.

Cum rămâne cu spălaturile vaginale sau duşurile frecvente? Au efecte favorabile?

Spălăturile vaginale în exces sunt contraindicate pentru că elimină secreţiile normale din vagin care au rol protector contra infecţiilor.

Care sunt regulile de igienă intimă în timpul menstruaţiei?

În timpul menstruației, toaleta intimă externă se va face o dată sau de două ori pe zi, cu apă caldă şi săpun (este recomandabil să se folosească un săpun “moale” pentru piele sensibilă), evitându-se spălăturile vaginale.

De asemenea, este recomandabil să se evite raporturile sexuale în această perioadă, datorită riscului propagării unor infecţii cu mai mare uşurinţă sau a unor hemoragii importante prin accentuarea congestiei pelviene. La sfârșitul menstrei este recomandată o irigație vaginală pentru îndepărtarea eventualelor cheaguri de sânge neeliminate; irigația vaginală este recomandată mai ales atunci când se folosesc tampoane intime interne.

Care sunt regulile de igienă intimă după avort?

În general, hemoragia postabortum durează 3-7 zile şi este moderată din punct de vedere cantitativ. În zilele următoare intervenţiei, toaleta intimă externă se va face zilnic, cu apă caldă şi săpun sau cu soluţii antiseptice, se vor folosi tampoane curate (de preferinţa externe), iar pentru a preveni complicaţiile posibile ulterioare se pot administra antibiotice în asociere cu antiinflamatoare.

Care sunt măsurile de igienă intimă la menopauză?

La menopauză, igiena intimă constă în toaleta zilnică a organelor genitale externe, spălăturile vaginale nemaifiind necesare decât în condiţiile în care anumite afecţiuni le solicită.

Măsuri generale pentru igiena intimă:

Iată câteva sfaturi pentru a preveni infecțiile vaginale care pot duce la scurgeri anormale:

•    Menține o igienă intimă corectă și completă
•    Nu folosi săpunuri parfumate
•    Evită spray-urile intime/deodorantele intime
•    Evită tampoanele intime interne
•    Evită tampoanele zilnice parfumate
•    După ce ai fost la toaletă, șterge-te întotdeauna din față spre spate pentru a preveni bacteriile să intre în vagin și să provoace o infecție
•    Poartă chiloți de bumbac 100% și evită lenjeria intimă prea strâmtă

Vizita la medic

Îți recomandăm să ai un calendar regulat și ordonat al vizitelor la ginecolog. Imediat ce sesizezi un disconfort la nivel vaginal sau o modificare a secreției vaginale, programează-te la medic. Medicul va începe prin a-ți lua un istoric și a te întreba despre simptomele pe care le ai. Întrebările pot include :

•    Când ai avut ultima menstruație?
•    Când ai avut ultimul contact sexual? Protejat sau nu.
•    Când a început scurgerea anormală?
•    Ce culoare are secreția?
•    Există vreun miros?
•    Ai vreo mâncărime, durere sau senzație de arsură în vagin sau în jurul acestuia?
•    Ai mai mult de un partener sexual?
•    Folosești zilnic produse de curățare (săpun, gel de duș)?

Medicul poate lua o probă a scurgerii și poate face un test Babeș-Papanicolau pentru a colecta celule din colul uterin pentru o examinare suplimentară. După consultația ginecologică, medicul este în măsură să pună un diagnostic corect.

Igiena intimă a fetiţei

Cum se menţine igiena intimă a nou-născutei şi ce măsuri speciale trebuie avute în vedere?

După căderea bontului ombilical se face baia zilnică a nou-născutei cu apă caldă şi săpun de foarte bună calitate. Spălarea organelor genitale şi a zonei anale este absolut obligatorie după fiecare urinare sau scaun. Înfăşarea se va face cu scutece curate moi, din pânză sau se pot folosi scutecele de unică folosinţă care au avantajul că reţin umezeala şi protejează pielea sensibilă a copilului. În cazul apariţiei eritemului fesier sau vulvar se pot folosi creme sau uleiuri speciale pentru copii, iar la sfârşitul toaletei, pudre neiritante (talc).

Care sunt regulile de igienă intimă la fetiţe de 3-9 ani?

În această perioadă, mama este cea care imprimă fetiţei principalele reguli de igienă intimă, valabile pentru întreaga dezvoltare ulterioară a acesteia. Mama trebuie să o deprindă cu toaleta zilnică a organelor genitale externe şi a regiunii anale, după fiecare urinare sau scaun pentru evitarea infecţiilor. Spălarea se va face cu apă caldă şi săpun, dinspre regiunea vulvară spre anus, pentru a evita antrenarea eventualilor microbi care ar putea genera iritaţii sau infecţii.

Care sunt problemele (îmbolnăvirile) cele mai frecvente care apar la fetiţe pana în 10 ani?

Din cauza contactului mai apropiat cu mediul înconjurător, la această vârstă se pot întâlni diferite îmbolnăviri ale organelor genitale datorită: infecţiilor, iritaţiilor şi traumatismelor.

Cea mai periculoasă infecție este blenoragia (gonoreea). Aceasta poate fi transmisă de la un adult bolnav (prin mâini, rufărie, etc.) şi se manifestă printr-o scurgere galben-verzuie şi un aspect anormal al zonei genitale. Alte infecţii se pot produce cu microbi obişnuiţi ai pielii (stafilococ) sau cu paraziţi (trichomonas). Aceste infecţii apar rar şi se datorează contactului cu obiecte sau persoane infectate.

Ce alte cauze pot produce secreţii la fetiţe?

La unele fetiţe mai mari poate aparea o scurgere vaginală albă (poala albă), datorată unor dereglări hormonale, dar care se vindecă după apariţia primelor menstruaţii. De asemenea, scurgerile pot fi datorate unor ciuperci ce pot provoca un anumit disconfort în zona intimă.

Viza de publicitate nr. 183 din 18.11.2020
Acest medicament conţine benzidamină și se poate elibera fără prescripţie medicală. Se recomandă citirea cu atenţie a prospectului sau a informaţiilor de pe ambalaj. Dacă apar manifestari neplăcute adresaţi-vă medicului sau farmacistului.

Sfaturile și orice informaţii despre sănătate disponibile pe www.tantumrosa.ro au rol informativ și educaţional. Acestea nu pot înlocui consultul medical sau diagnosticul stabilit în urma investigaţiilor și analizelor medicale. Pentru orice problemă de sănătate vă sfătuim să consultaţi un medic specialist.
© copyright 2014 - 2016 Tantum Rosa