Un ecosistem în echilibru.

Descoperă importanța menținerii echilibrului florei vaginale.

La nivelul vaginului tău conviețuiesc, în mod normal, mai multe tipuri de microorganisme care poartă numele de floră vaginală. Un adevărat ecosistem!

O floră vaginală echilibrată este predominant compusă din lactobacilii Doderlein, așa-numitele “bacterii bune” produse de organismul tău. Însă compoziția florei vaginale se modifică în permanență, odată cu vârsta, schimbările hormonale, activitatea sexuală sau starea noastră generală de sănătate.

Lactobacilii sunt foarte importanți. Ei asigură un mediu ușor acid care protejează împotriva infecțiilor și împiedică dezvoltarea microorganismelor patogene precum bacteriile sau fungii (spre exemplu, Candida).

În momentul în care aceste microorganisme “neprietenoase” se înmulțesc și devin mai numeroase decât lactobacilii, se produce un dezechilibru. Și așa poate apărea infecția.

Ce poate dezechilibra flora vaginală?

Trebuie să știi că o infecție intimă, determinată de dezechilibrul florei vaginale, nu este un lucru rușinos. Se poate întămpla oricui, și, de fapt, este estimat că 3 din 4 femei se vor confrunta cu aceste modificări o dată pe parcursul vieții.

Iată câțiva factori care pot favoriza apariția acestui dezechilibru:

Fluctuații hormonale

cauzate de sarcină, contraceptive, menstruație, stres

Folosirea
tampoanelor interne

Săpunuri sau
geluri de duș

care conțin substanțe care afectează pH-ul natural vaginal

Lenjeria intimă din material sintetic

sau prea strâmtă

Boli cronice

precum diabetul zaharat și bolile autoimune

Un sistem imunitar deficitar

Frecventarea
piscinelor

sau a sălilor de sport fără a avea o igienă locală corespunzatoare după

Igiena
intimă
precară

Vizita la medic

În cazul în care apare o modificare a secreției vaginale normale (culoarea, mirosul sau consistența par neobișnuite), iar aceasta este însoțită de mâncărime, senzație de arsură, durere sau alte simptome (febră, tulburări la urinare, sângerare în afara menstruației), acestea pot fi semnele unei infecții sau ale unei alte afecțiuni.

Îți recomandăm un consult medical de specialitate pentru a primi cele mai bune sfaturi și recomandări de tratament.

REFERINȚE:
RCP și prospect produs ;Secondo Guaschino. Benzidamina nelle vulvovaginiti: lo stato dell’arte About Open. 2017; 3(1): 10-23. DOI: 10.19156/abtpn.2017.0017

keyboard_arrow_up