Ce înseamnă igiena intimă și cum îmi susține sănătatea?

Corpul nostru are un mecanism incredibil de autoapărare. Ca un adevărat maestru, el face în permanență eforturi pentru a menține echilibrul și a ține departe problemele. Dar, ca orice maestru, uneori are nevoie de ajutor. De aceea, este important să îi fim alături și să învățăm ce putem face pentru a-l păstra sănătos.

O igienă bună este cheia pentru menținerea sănătății intime.
Igiena intimă este la fel de importantă precum igiena mâinilor sau a altor zone ale corpului, fiind în strânsă legătură cu o toaletă intimă realizată corect și regulat.

Toaleta intimă are două componente, ambele importante și necesare:

TOALETA EXTERNĂ: se recomandă zilnic sau chiar de 2 ori pe zi, cu apă calduță și săpun moale, de bună calitate (nu acid), care să nu agreseze zona intimă sensibilă.
Atenție, în toaleta externă se aplică principiul “sensului unic”: se va igieniza din față spre spate, adică dinspre zona labială înspre zona perineală și anală, pentru a nu aduce în vagin bacterii care sunt prezente, în mod normal, în zona anusului.

TOALETA INTERNĂ (la nivelul vaginului) sau irigația vaginală – se poate face cu ajutorul unui irigator special conceput (de exemplu, irigatorul Tantum Rosa) și o soluție vaginală.
Toaleta internă se face mai rar decât cea externă și în special în anumite momente cheie:

  • după menstruație, aciditatea vaginală e afectată, mai ales dacă ai folosit tampoane interne. Dacă acestea nu sunt schimbate la timp, există posibilitatea apariției dezechilibrului florei vaginale.
  • după contact sexual – sperma are un pH diferit de cel al mediului vaginal și ar putea produce dezechilibrul florei vaginale.
  • în cazul unei infecții vaginale, pentru a restabili echilibrul florei
Sunt la menopauză. Ce se întâmplă cu flora vaginală?
De ce este bine să am am grijă de igiena intimă și în perioada menstruației?

REFERINȚE:
RCP și prospect produs ;Secondo Guaschino. Benzidamina nelle vulvovaginiti: lo stato dell’arte About Open. 2017; 3(1): 10-23. DOI: 10.19156/abtpn.2017.0017

keyboard_arrow_up