Se întâmplă ceva… dar cum știu că am o problemă?

O senzație de mâncărime! Primul gând, “poate este de la lenjerie”, sau “o să treacă, ca atunci când mă mănâncă pielea și mă scarpin”. În corpul nostru se pot întâmpla multe lucruri și nu toate semnele ar trebui să ne alarmeze. Cum știm, însă, că este momentul să consultăm un medic?

SENZAȚIA NEPLĂCUTĂ. În mod normal, nu ar trebui “să simțim” vaginul. Este felul lui silențios de a ne spune că totul e OK. În momentul în care începem să simțim ceva: prurit (mâncărime) care nu trece de la sine, senzație de arsură sau usturime în timpul contactului sexual sau la urinare, este cazul să ne adresăm unui specialist în domeniul sănătății, medic sau farmacist. Este posibil să se fi produs un dezechilibru al florei vaginale, conducând la o infecție vaginală. Poate fi vorba despre candidoză sau despre vaginoza bacteriană, iar pentru ambele situații există soluții. Este important, însă, să nu neglijăm simptomele.

MIROSUL NEPLĂCUT. Fiecare vagin are propriul lui miros specific, și asta este în regulă! Dar, în momentul în care acest miros se modifică simțitor, aducând cu mirosul de “pește stricat” (ne cerem scuze pentru exprimare, dar unele lucruri trebuie spuse!), este clar că te confrunți cu o infecție. Nu te panica, se rezolvă, dar este important să te adresezi unui specialist în domeniul sănătății, medic sau farmacist.

SECREȚII VAGINALE MODIFICATE. Poate te întrebi, totuși, cum arată secrețiile vaginale “normale”, pentru a le deosebi de cele “anormale”. O secreție albă-transparentă, cremoasă și fără miros (sau cu miros subtil) poate fi ceva normal, dacă ea apare înainte de menstruație, după contactul sexual, în timpul ovulației sau în sarcină (glandele cervicale produc astfel de fluide pentru a te proteja).

Dar, dacă secreția este însoțită de mâncărime sau usturime, este de culoare verzuie, gălbuie sau cenușie, este mult mai abundentă decât de obicei și are un miros puternic, neplăcut, de “pește stricat”, este posibil să te confrunți cu o infecție vaginală, iar un specialist în domeniul sănătății, medic sau farmacist, te va ajuta să treci cu bine peste ea.

De ce este bine să am am grijă de igiena intimă și în perioada menstruației?
Stilul meu de viață îmi influențează sănătatea intimă?

REFERINȚE:
RCP și prospect produs ;Secondo Guaschino. Benzidamina nelle vulvovaginiti: lo stato dell’arte About Open. 2017; 3(1): 10-23. DOI: 10.19156/abtpn.2017.0017

keyboard_arrow_up